Vertegenwoordigt uitgevers in de media monitoringsbranche

Event: Copy, Copy, mediamonitoring (en auteursrecht)

copy_mediamonitoring_event_artikelpr

Als het over auteursrecht gaat, kunnen we één ding wel stellen: de afgelopen jaren beschermen uitgevers hun rechten beter en kunnen artikelen niet meer gratis gebruikt worden. Bij media monitoringorganisaties (MMO’s) en hun klanten zijn de regels niet altijd duidelijk. Daarom kwamen alle betrokken partijen samen op 22 september, in Kasteel Kerckebosch te Zeist. Het doel van de middag: opheldering krijgen over een eerlijk speelveld in de media monitoringsmarkt. Hoe regel je het gebruik van content correct en wat kun je verwachten als je artikelen ‘steelt’ van de uitgevers?

PR-Dashboard hostte het event. Het organiseren van dit event bleek een goede zet. In de zaal zaten ruim 80 medewerkers van MMO’s (Media Monitoring Organisaties), communicatie-afdelingen en pr-bureaus. Onder leiding van journalist Margreet Spijker vertelden Dick van Eijk (NRC Media – Mediahuis), Suzanne Walgreen (ArtikelPro), Yvette Turlings (LexisNexis), en Arnoud van der Valk (Media Info Groep) over auteursrechten, mediamonitoring en licenties.

De auteurswet: er mag er heel weinig
Er is recent niks veranderd in de auteurswet, maar uitgevers hebben deze wet niet altijd gehandhaafd. Er is te lang niet opgetreden tegen artikelgebruik door derden, zonder hier een vergoeding voor te betalen. Dat is nu veranderd. Mediahuis en DPG media willen zien wat er met hun content gebeurt en deze enkel via betaalde routes beschikbaar maken. Daarom wordt hun content via ArtikelPro beschikbaar gemaakt voor MMO’s. Dit geldt voor tekst en beeld in print, maar ook digitaal. Van Eijk, van Mediahuis, zegt; “Eigenlijk mag er heel weinig, je mag content zelf lezen en daar houdt het in feite op. Wil je meer? Dan moet je ervoor betalen. Kopiëren, verspreiden, maar ook monitoring van publicaties kost geld.”

Je regelt het met een licentie
Bij ArtikelPro is gelicenseerde content verkrijgbaar. Als media monitoringsorganisatie kan je bij ArtikelPro artikelen inkopen, waarna ArtikelPro een vergoeding aan de uitgever betaalt. Walgreen, van ArtikelPro; “Als iedereen dezelfde prijs voor content betaalt, creëren we een eerlijk speelveld voor iedereen, van uitgevers, MMO’s tot gebruikers.” Een van de MMO’s, Media Info Groep, legt uit wat de impact geweest is op hun business. Van der Valk, van Media Info Groep, vertelt dat ook bij hen bleek dat niet alle licenties op orde waren. Dit betekent dat voor veel klanten de prijs omhoog ging.

Door een eerlijke prijs te betalen voor een artikel, krijgt de uitgever een fair share. Content is de grondstof van mediamonitoring, dus daar moet voor betaald worden. Hierin maken we geen onderscheid of een artikel in de printeditie of op het web gestaan heeft. Wij merken dat gevolgen van misbruik niet altijd duidelijk zijn. 

Ben jij werkzaam bij een media monitoringorganisatie en wil je jouw inkoop eerlijk regelen? Treedt met ArtikelPro in contact als je meer informatie wil over correct contentgebruik.

Van links naar rechts op de foto: Arnoud van der Valk (Media Info Groep), Yvette Turlings (LexisNexis), Dick van Eijk (NRC Media – Mediahuis), Margreet Spijker (journaliste en dagvoorzitter) en Suzanne Walgreen (ArtikelPro

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.