De kans is groot dat binnen jouw bedrijf een of meerdere afdelingen gebruik maken van een media monitoringorganisatie (MMO) of een PR-bureau. Om je merknaam on- en offline in de pers volgen. Om artikelen te verzamelen rond je bedrijfsnaam, product of diensten. Natuurlijk wil je dat dit legale content is: content waarvoor de auteursrechten zijn betaald. Zo voorkom je claims.
Werkt jouw MMO met ArtikelPro? Dan krijg je legale content geleverd: de auteursrechten zijn betaald. Zie hieronder welke MMO’s samenwerken met ArtikelPro.
Als je bedrijf werkt met een MMO die is aangesloten bij ArtikelPro ontvang je alleen legale content: de auteursrechten zijn betaald.
Als jouw MMO samenwerkt met ArtikelPro, weet je zeker dat alle Nederlandse mediabronnen worden meegenomen bij jouw zoekvragen.
Voor elk artikel dat je ontvangt, keert ArtikelPro een vergoeding voor auteursrechten uit aan de uitgever.
Zoals het hoort.
Een afdeling binnen jouw organisatie houdt bij wat er in de media over je bedrijf, de concurrentie of trends wordt geschreven. Deze afdeling verzamelt alle artikelen, foto’s en video’s. Mag jouw bedrijf dit doen?
Antwoord: Dat mag alleen als over de artikelen, foto’s en video’s auteursrechten zijn betaald. Neem een MMO in de arm die is aangesloten bij ArtikelPro. Dat weet je zeker dat je alleen legale content ontvangt: content waarvoor de wettelijke auteursrechten zijn betaald en voorkom je claims. Meer weten over auteursrecht? https://www.auteursrecht.nl
Voor de goede orde onderstrepen wij dat alle content van de bij ArtikelPro aangesloten uitgevers, in print en digitaal en zowel voor als achter de paywalls uitsluitend met toestemming kan worden gebruikt. Vraag hier expliciet naar bij uw MMO. ArtikelPro merkt in de markt dat niet altijd de gevolgen duidelijk zijn, dan wel duidelijk worden gemaakt.
Ja, dat is hetzelfde. Copyright is de internationale term. Hiervoor wordt vaak het symbool © gebruikt. Maar ook als er geen symbool of naam bij staat ligt het auteursrecht bij de maker.
Wie een artikel schrijft of een foto of illustratie maakt, heeft daarover auteursrecht. Dit gaat automatisch, daar hoeft een maker verder niks voor te doen. Zo is dat in de wet vastgelegd. Auteursrecht is een verbodsrecht: zonder toestemming van de maker is het verboden een werk openbaar te maken of te vermenigvuldigen. Een artikel uit een krant of tijdschrift kopiëren en doorsturen naar een aantal collega’s mag daarom niet. Dat is immers ‘vermenigvuldigen’. Het mag ook niet zonder toestemming op een intranet worden gezet of in een knipselkrant worden opgenomen. Wie dit toch doet, kan met forse schadeclaims te maken krijgen. De Nederlandse rechter heeft claims van tienduizenden euro’s toegekend wegens inbreuk op auteursrechten.
Ook als je hebt betaald voor het downloaden van een artikel, bijvoorbeeld omdat je een abonnement hebt op die krant, mag het artikel niet kopiëren voor zijn collega’s of bijvoorbeeld doorsturen via een nieuwsbrief. Daarvoor is apart toestemming nodig; in juridische termen: een licentie. Bij kranten, tijdschriften en vakbladen wordt zo’n licentie door of namens de uitgever verstrekt aan een MMO. Er moet apart voor worden betaald. Vraag hier expliciet naar bij uw content leverancier want wij merken in de markt dat content niet altijd legaal wordt ingekocht.
ArtikelPro heeft het meest complete contentaanbod voor zakelijke afnemers, omdat wij met nagenoeg alle Nederlandse uitgevers afspraken hebben. DPG Media en Mediahuis hebben ArtikelPro, maar ook LexisNexis een licentie gegeven voor het gebruik van hun content.. Heeft jouw bedrijf 100+ medewerkers? Dan behoor je tot de zogenoemde grootzakelijke markt en mag ArtikelPro niet alle content van DPG Media en Mediahuis leveren. Hiervoor zal je de content bij LexisNexis moeten inkopen.
Als een media monitoringorganisatie misbruik maakt van content van een uitgever die bij ArtikelPro is aangesloten, zullen we deze MMO sommeren dat misbruik te staken. Indien nodig is zullen we ook de desbetreffende uitgever(s) in kennis stellen van het misbruik. Zo proberen we voor iedereen een level playing field te creëren waarin dezelfde rechten en plichten gelden. Dit geldt met name voor het illegaal scrapen van online bronnen.