Vertegenwoordigt uitgevers in de media monitoringsbranche

Samenwerken in een professionele contentmarkt

Werk je bij een media monitoringorganisatie (MMO)? Dan gebruik je teksten en beelden die van een uitgever afkomstig zijn. Op deze artikelen rust auteursrecht. ArtikelPro is leverancier voor MMO’s die ervoor kiezen om alleen legale content aan hun klanten te leveren en met ons samen te werken aan een professionele contentmarkt.

ArtikelPro beschikt over een database met content van meer dan duizend uitgeverijen. Onze database bevat alle artikelen uit landelijke, regionale en lokale dagbladen, vakbladen en tijdschriften inclusief alle online bronnen voor en achter de paywall. Wij leveren het meest complete contentaanbod, waarmee je mediabreed monitort. 

Drie redenen om te kiezen voor het MMO-portaal van ArtikelPro

Je levert je klanten alleen legale content: content waarvoor auteursrechten zijn betaald.

Prettig voor jou, prettig voor je klanten.

Flexibele contractvorm: abonnementen kunnen per maand worden stopgezet en tijdens de contractperiode kunnen gebruikers worden toegevoegd of verwijderd.

Grote database: al meer dan duizend uitgeverijen met ruim drieduizend titels hebben zich bij ArtikelPro aangesloten.

Werken met ArtikelPro

Je ontvangt een link naar de pdf van het artikel. Zo krijg je een exacte weergave van hoe het artikel in de media heeft gestaan. Daarnaast ontvang je ook de platte tekst. In ons portaal staat een overzicht van de zoekresultaten en de afrekening gaat automatisch op basis van het gebruik.

Je geeft zelf de zoektermen op in het portaal van ArtikelPro en ontvangt de content via een API.

Uitgebreide selectiemethoden, waaronder het in- en uitsluiten van bronnen en de functie Naselectie. Met deze functie voorkom je dat je betaalt voor artikelen die onbedoeld in een selectie zijn terechtgekomen. Met de functie Naselectie selecteer je het juiste product voor je klant.

Gelijke kansen

ArtikelPro streeft naar een eerlijk speelveld voor alle media monitoringsbedrijven en hun klanten. Dat betekent dezelfde rechten en plichten voor iedereen en een eerlijke vergoeding voor de uitgevers. Het illegaal scrapen van online bronnen is verboden en bij misbruik van content zal ArtikelPro passende maatregelen nemen.

Lees meer over het auteursrecht.

Wil je aansluiten of eerst meer informatie? Neem contact op met een van onze consultants.

Veelgestelde vragen

Ja, dat is hetzelfde. Copyright is de internationale term. Hiervoor wordt vaak het symbool © gebruikt. Maar ook als er geen symbool of naam bij staat ligt het auteursrecht bij de maker.

Wie een artikel schrijft of een foto of illustratie maakt, heeft daarover auteursrecht. Dit gaat automatisch, daar hoeft een maker verder niks voor te doen. Zo is dat in de wet vastgelegd. Auteursrecht is een verbodsrecht: zonder toestemming van de maker is het verboden een werk openbaar te maken of te vermenigvuldigen. Een artikel uit een krant of tijdschrift kopiëren en doorsturen naar een aantal collega’s mag daarom niet. Dat is immers ‘vermenigvuldigen’. Het mag ook niet zonder toestemming op een intranet worden gezet of in een knipselkrant worden opgenomen. Wie dit toch doet, kan met forse schadeclaims te maken krijgen. De Nederlandse rechter heeft claims van tienduizenden euro’s toegekend wegens inbreuk op auteursrechten.

Ook als je hebt betaald voor het downloaden van een artikel, bijvoorbeeld omdat je een abonnement hebt op die krant, mag het artikel niet kopiëren voor zijn collega’s of bijvoorbeeld doorsturen via een nieuwsbrief. Daarvoor is apart toestemming nodig; in juridische termen: een licentie. Bij kranten, tijdschriften en vakbladen wordt zo’n licentie door of namens de uitgever verstrekt aan een MMO. Er moet apart voor worden betaald. Vraag hier expliciet naar bij uw content leverancier want wij merken in de markt dat content niet altijd legaal wordt ingekocht.

ArtikelPro heeft het meest complete contentaanbod voor zakelijke afnemers, omdat wij met nagenoeg alle Nederlandse uitgevers afspraken hebben. DPG Media en Mediahuis hebben ArtikelPro, maar ook LexisNexis een licentie gegeven voor het gebruik van hun content.. Heeft jouw bedrijf 100+ medewerkers? Dan behoor je tot de zogenoemde grootzakelijke markt en mag ArtikelPro niet alle content van DPG Media en Mediahuis leveren. Hiervoor zal je de content bij LexisNexis moeten inkopen.

Als een media monitoringorganisatie misbruik maakt van content van een uitgever die bij ArtikelPro is aangesloten, zullen we deze MMO sommeren dat misbruik te staken. Indien nodig is zullen we ook de desbetreffende uitgever(s) in kennis stellen van het misbruik. Zo proberen we voor iedereen een level playing field te creëren waarin dezelfde rechten en plichten gelden. Dit geldt met name voor het illegaal scrapen van online bronnen.