Vertegenwoordigt uitgevers in de media monitoringsbranche

ChatGPT, hoe wordt het gevoed en hoe zit het met de auteursrechten?

chatgpt_auteursrecht_artikelpro
Afbeelding van storyset op Freepik

De hype rondom chatbot ChatGPT zal je niet ontgaan zijn. De tool is nogal in opspraak geweest de afgelopen weken. ChatGPT is een systeem waarmee je binnen een mum van tijd een heel artikel, essay, scriptie of zelfs een compleet boek kan schrijven. Kosteloos. Het is ontwikkeld om teksten te analyseren en daarmee nieuwe teksten te genereren. ChatGPT wordt gevoed en getraind door verschillende soorten bronnen; webpagina’s, literatuur, online conversaties. Je voelt hem al aankomen, van wie zijn deze bronnen? En hoe zit het met het auteursrecht hierop?

Veel mensen buigen zich over de vraag wie het auteursrecht heeft op een door ChatGPT gecreëerde tekst. Wij denken dat de volgende vraag veel interessanter en belangrijker is: Wie zitten er achter alle data waarmee ChatGPT gevoed wordt? Behouden zij niet gewoon het auteursrecht? Het klinkt mooi en gemakkelijk dat je ineens een boek kan schrijven, en daar jouw naam onder zet, zonder dat je eigenlijk echt kan schrijven. Maar wie is dan de auteur van het boek, jij of de AI data? Juist ja.

Kunstmatige intelligentie
Ookwel artificiële intelligentie genoemd (AI). Daar hebben we het hier over. Een technologie die in de praktijk in bijna alle branches steeds vaker wordt gebruikt. Onder andere om jou persoonlijke boodschappen of advertenties te laten zien en relevante zoekresultaten te tonen in Google.

AI baseert zich op data. Waar het systeem de data per keer vandaan haalt weet niemand precies. Wat we wel weten, is dat deze data niet zomaar gescraped/gestolen mag worden. Er zit een (creatieve) maker achter elk stukje data dat in ChatGPT gestopt wordt. En deze maker moet toestemming geven voor dit gebruik. Eigenlijk zoals dat bij elk wedergebruik van teksten, beelden, muziek etc. geldt.

ChatGPT moet het auteursrecht respecteren
Helaas gebeurt dit niet. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, zegt zelf het internet te scrapen voor deze tool. Dan gaat het onvermijdelijk ook om webpagina’s met auteursrechtelijk beschermde artikelen. Het scrapen van beschermde content is verboden.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over AI is dit onderwerp afgelopen maand besproken. Minister Adriaansens (EZ) zegt: “Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zonder toestemming van de maker worden gebruikt om modellen voor artificiële intelligentie (AI) te trainen. De regels zijn helder en gelden ook voor ChatGPT.”

ArtikelPro is blij met het statement van de minister. Het onderstreept de visie die wij als belangenbehartiger van uitgevers hebben. Wij zijn pro extra inkomsten genereren met creatief werk (teksten, artikelen, beelden), maar tegen het stelen ervan. Vraag toestemming en geef de maker een vergoeding voor zijn werk.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.